BIROUL DE PRESĂ‚, INFORMAŢII ÅžI RELAŢII CU PUBLICUL

Referitor la informaţiile apărute în presă potrivit cărora Gara de Nord este în pericol de executare silită din cauza datoriilor către furnizorii de energie electrică, biroul de presă al CNCF CFR SA este abilitat să facă următoarea

Precizare

Compania nu a a primit nicio înştiinţare oficială despre un posibil sechestru pus pe clădirea Gării de Nord.
Blocarea anumitor conturi curente ale unităţilor din structura companiei şi sechestrul pe mai multe active ale companiei, active care nu concură la siguranţa circulaţiei şi nici nu afectează buna funcţionare a activităţii de bază, au fost puse în aplicare de furnizori de-a lungul perioadei în care s-au înregistrat aceste datorii istorice.
Cunoscut este faptul că, CFR SA, în calitate de gestionar al infrastructurii, face parte din categoria consumatorilor captivi, ceea ce înseamnă că din considerente tehnice, economice sau de reglementare nu-şi poate alege furnizorul şi este obligată să achiziţioneze energie electrică la preţurile reglemetate de Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE).
Pentru a deveni consumator eligibil (consumatorul eligibil este cel care poate să aleagă furnizorul şi să contracteze direct cu acesta energia electrică necesară, având acces la reţelele de transport şi/sau distribuţie), compania şi Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii, analizează soluţiile financiare optime pentru achitarea acestor datorii, fiind demarate şi negocierile cu furnizorii de energie electrică în ceea ce priveşte renegocierea penalităţilor.

În final, facem menţiunea că, situaţia datoriilor înregistrate la furnizorii de energie electrică a fost făcută publică de companie încă de la începutul anului, şi de asemenea atât reprezentanţii CFR SA, cât şi cei ai MTI, au declarat public că se vor găsi sursele financiare pentru plata datoriilor, astfel încât CFR SA să poată ieşi din categoria consumatorilor captivi şi să poată achiziţiona energie de pe piaţa liberă.

Åžef birou,
Oana Brânzan