DIRECŢIA RELAŢII INTERNAŢIONALE ŞI MASS-MEDIA

Serviciul Mass-Media şi Marketing.................................................................Tel/Fax: 021.317.74.38; int CFR:122312/122905

CFR SA devine membru cu drepturi depline al PRIME (platforma europeană a

administratorilor de infrastructură feroviară)

Bucureşti, 3 iunie 2016

În cadrul reuniunii oficiale desfăsurate în perioada 2-3 iunie în Marea Britanie, la Coventry, sub președinția lui Alain Quiet, director general al SNCF Reseau, dl. Marius CHIPER, director general al CFR SA a semnat declaraţia de adeziune a CFR SA la Platforma PRIME

organism de dialog la nivel transfrontalier între Comisia Europeană şi managerii companiilor de infrastructură.

Compania Naţională de Căi Ferate CFR SA, în calitate de membru cu drepturi depline a PRIME, va avea acces direct la procesul decizional şi de reglementare stabilit la nivelul Comisiei Europene pentru activităţile administratorilor de infrastructură şi va beneficia activ de experienţa dobândită în această activitate de celelalte reţele feroviare cu tradiţie în Europa.

“În noua sa calitate de membru PRIME, CFR SA are posibilitatea de a participa în mod susţinut în cadrul grupurilor de lucru ale Comisiei Europene şi de a-şi defini politica de dezvoltare internă pe reguli noi, în compatibilitate cu politica europeană în domeniu. Nu în ultimul rând, avem în vedere specificul reţelei româneşti care în acest moment nu se află într-o situaţie favorabilă şi care prin politici adecvate de dimensionare şi finanţare poate recupera într-o perioadă rezonabilă de timp, decalajul faţă de infrastructura feroviară a altor ţări din UE.”, a declarat Marius CHIPER, director general al CFR SA.

Organismul reprezentativ care funcţionează sub denumirea PRIME a fost creat în 2013 la propunerea Comisiei Europene şi reprezintă o forma organizată de promovare a aspirațiilor și intențiilor administratorilor de infrastructură feroviară, ale asociațiilor relevante și ale Direcției Generale pentru Mobilitate și Transport (DG MOVE) pentru a spori cooperarea și colaborarea în vederea îmbunătățirii spaţiului feroviar European.

În prezent PRIME reuneşte 27 de companii-administratori de infrastructură feroviară sau organizaţii profesionale feroviare din ţări precum Austria, Belgia, Danemarca, Elveţia, Franţa, Finlanda, Germania, Irlanda, Italia, Marea Britanie, Norvegia, Polonia, Portugalia, Olanda, Spania, Suedia şi derulează activităţi de promovare a intereselor feroviare în relaţia cu Comisia Europeană pe domenii de reglementare, cum ar fi: implementarea pachetului IV feroviar şi liberalizarea pieţei de transport feroviar, definirea indicatorilor cheie de performanţă ai administratorilor de infrastructură, consolidarea financiara a administratorilor de infrastructura, dezvoltarea siguranţei feroviare sau introducerea conceptului de digitalizare în domeniul feroviar.

......................................................................................................................................................................................................................

Contact CFR SA

Serviciul Mass-Media: 021/317.74.38

www.cfr.ro